neljapäev, 23. juuli 2015



 KODULEIB (2pätsi)

Esimene retsept mida  sinuga jagada tahan:
 
 Leib on ikka maarahval au sees olnud ja see oskus ei jookse ühelgi perenaisel mööda külgi maha. Mina sain oma retsepti koos juuretisega oma õe tuttavalt kes mulle 10aastat tagasi  mõlemad saatis. Olen selle enda jaoks sobivaks täiustanud.
Mis on kodus küpsetatud leivas siis nii erilist? Eks ikka see, et sinna ei ole lisatud säilitusaineid ja perenaine teab täpselt mida leivapäts sisaldab.
Tainast segan alati käsitsi ei kasuta kaasaegset mikserit kuigi on see mul köögis olemas. Arvan, et nii on kõige õigem ja tuleb kõige parem tulemus.

 
Leiva küpsetamist alusta õhtul:

5dl vett(leiget)

5dl rukkijahu (Mahe(öko) täisterajahu, Veskimati rukkijahu)

Juuretis

Sega leige vee hulka juuretis ning lisa jahu. Kata taignakauss pealt köögirätikuga ning jäta seisma umbes 12-24 h sooja kohta.

Õhtul keeda valmis  1 koorega kartul

 
Hommikul

Lisada 1dl suhkrut, 1spl. Jämedat soola, 5dl vett(käe soe), hõõrutud keedut kartulit,  millelt on koor eemaldatud, 8dl rukkijahu, 5dl muud jahu, kas nisu või jahusegu( neljavilja jahusegu, mitme vilja jahusegu, sepiku jahu). Minu lemmik on mitme vilja jahusegu. Väldi kindlasti pärmiga segusid. Kui tahad sitkemat leiba vähenda vee kogust 3,5-4dl. Sõtku kiiresti, mida kiiremini sõtkud seda õhulisem saab leib. Taigen panna vormi sisse, märja käega silu siledaks ja jätta veel paariks tunniks sooja kohta kerkima. Sitkema taigna puhul 3h. Enne kui leiva ahju paned kuumuta ahi 250 kraadini. Leiva küpsetamise aeg 1-1,5 h. Küpsetamise ajal reguleeri ahju temperatuuri,  pool tundi peaks olema kindlasti kõrge, siis saad kooriku.

Ära unusta juuretist. Selle võtad siis kui tainas on valmis segatud, enne vormidesse panemist. Pane eraldi kerkima väikse topsi sisse 3-4spl. Kui juuretis on uuesti kerkinud asetad külmkappi seisma. Kõige kauem aeg mis sobib külmkapis olemiseks 7-9 päeva siis tuleb uuesti leivategu ette võtta.



·        Leiba saab ka küpsetada kui alustad hommikul vara ja õhtul hilja küpsetad, oluline on jälgida käimise ja kerkimise protsessi.

 

·        Leiva vormi täites jälgi, et vorm liiga täis ei saaks, sest kerkimiseks on tarvis ruumi. Mina panen tavaliselt pool vormi täis või veidikene rohkem.

 

·        Kui leivad ahjust välja võtad siis piserda või pintselda pätsikesed koheselt veega üle ja katta rätikuga seniks kuni leib jahtub. Siis muutub koorik pehmeks.

 

·        Kui tahad leiba hästi soojalt süüa siis on teda raske lõigata vajub kokku. Mina keeran tavaliselt leiva tagurpidi kooriku allapoole siis saab hästi lõigata.

 

·        Kui soovid valmistada lisa ainetega leiba- siis mina tavaliselt teen ühe leiva tavalise ja teise näiteks kuivatatud puuvilja- või seemnetega leiva. Kui põhitainas on valmis segatud siis võtan juuretise ja panen sellest  poole koguse vormi(või vets rohkem tuleb arvestada kui palju tuleb lisaaineid teisele leivale),  ülejäänud tainale lisan soovitud komponendid segan uuesti läbi ja panen vormi kerkima.
 
Keedetud koorega kartul on säilitusaine. Ei pea kindlasti lisama kui ei soovi, aga mina soovitan siiski, proovige see annab hoopis teise meki leivale. Kui ei katseta ei saa ka teada.
 
1dl= 0,1L

 Head leiva küpsetamist!
 

 
NB! Siinolev materjal (fotod ja tekstid) on autorikaitse objekt. Selle kasutamine kommertseesmärkidel on keelatud. Muul eesmärgil avalikult kasutades lingi algsele postitusele. Pildimaterjali avalik loata kasutamine ei ole lubatud.

On mõeldud kodus  kokkamiseks, katsetamiseks, kasutamiseks!

Kui kusagil mujal avalikult siit pärit retsepte kasutate- palun viidake algsele postitusele! Kui fotosid tahate kasutada, võtke minuga ühendust. Aitäh!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar